Ministerin kevät: Gambina-hyytelö, jäiset mangolastut ja vadelma-mustikkakastike

Iso G, tuo juomista jaloin. Olen työskennellyt jo kymmenen vuotta alkoholialan ammattilaisena ja mieleeni juolahti, että pieni kunnianosoitus tuolle yhden kansanosan symbolille olisi paikallaan. Tämä on myös samalla väkevä hatunnosto kaikille arkemme sankareille, jotka kesän kynnyksellä nousevat koloistansa kirkastamaan päiväämme ja muistuttamaan, että myös oravanpyörän tuolla puolen on elämää. Saanko esitellä, Ministerin kevät.

Ajatus Gambina-hyytelöstä oli niin kiehtovan perverssi, ettei sitä voinut jättää toteuttamatta. Niin kuin olen monet kerrat manannut, en ole mikään kaksinen jälkkäreiden duunailija. Nyt olen kuitenkin ryhtynyt kehittämään tätä puolta ja tämä onkin ehkä ensimmäinen jälkkäri, jonka olen suunnitellut itse alusta loppuun saakka.

Gambina-hyytelö

1 pullo Gambinaa (2 dl hyytelöön, loput kokin marinadiin)
Vettä
Ruokosokeria
Sitruunan kuorta
Katajan marjoja
Tuoretta rosmariinia
Liivatelehtiä

Homma lähtee liikkeelle G:n maustamisella. Se ei itsessään ole tarpeeksi makea, joten lätki kattilaan pari desiä tätä viiniä jaloa, noin desi vettä ja ruokosokeria. Ryhdy lämmittämään nestettä, mutta älä kiehuta. Maistele onko liuos tarpeeksi makea. Mikäli ei, lisää sokeria. Luota aisteihisi ja vaistoosi. Niin Tötterströmikin tekee! Itselläni taisi mennä noin pari kourallista sokeria, joten sitä voi laittaa aika reilusti.

Miksi sitten laittaa ruokosokeria? Koska tavallinen valkoinen sokeri, mitä kaikkien kaapista löytyy tuottaa vaahtoa lämmetessään, emmekä halua sitä tähän. Kun sokeri on liuennut ja juoma on tarpeeksi makeaa, mausta liemi sitruunan kuorella, katajan marjoilla ja tuoreella rosmariinilla. Anna niiden liota noin 70-asteisessa liemessä reilu puoli tuntia. Näin alkoholi ei kiehu pois. Mikäli haluat valita alkoholittoman version, kiehuta maltillisesti. Tarkista että maku on kohdillaan. Kun olet kiehuttanut/lämmittänyt lientä tarpeeksi, suodata se puhtaaksi.

Anna liemen jäähtyä tovi ja ryhdy liottelemaan liivatetta. Itse liotin neljä lehteä parin kolmen desin hyytelöä varten. Yleensä pakkauksen kyljestä tai netistä löytyy ohjeet tähän. Kun liivatteet on liotettu, ne ”asetetaan” kuumaan liemeen samalla sekoittaen. Liivatteen tulisi sulaa joukkoon saman tien. Jos näin ei käy, on liemi liian viileää. Kuumenna sitä kunnes sattumia ei enää ole.

Pintaan jäi hieman juovia kelmusta, mutta harjoitus
tekee mestarin.
Lopuksi ota kaksi muottia, joihin teet hyytelöt. Itse käytin tähän tarkoitukseen jugurttikuppeja, jotka olivat sopivan muotoisia ja kokoisia. Laitoin pohjalle kelmua silleen siististi, että siinä oli mahdollisimman vähän ryppyjä. Kumosin lopuksi liemet kuppeihin ja tyrkkäsin ne jääkaappiin hyytymään. Jalo aines hyytyy jääkaapissa muutamassa tunnissa, joten aikaa kannattaa varata.


Kun liemi on hyytelöitynyt, otin setit jääkaapista. Irrotin kelmua varovasti astiasta ja kumosin sen kuin hiekkakakun lautaselle. Lopuksi otin kelmun varovasti pois. Näin hyytelöstä tuli kauniin muotoinen ja siistin näköinen ja se kelpaisi jo rantojen miehellekin.


Jäiset mangolastut

1 mango
Sokeria
Vettä
Sitruunamehua
Pakastin



Aloitin kuorimalla puolet mangosta. Tämän jälkeen pyrin leikkaamaan siitä mahdollisimman ohutta ja leveää lastua. Kuorimaveitsi oli toivoton tapaus, joten tein tämän fileerausveitsellä. Leikkasin lastuja aika runsaasti, sillä puolet lastuista eivät olleet kovinkaan kauniita. Tein erilaisia variaatioita: leikkasin keskeltä leveää lastua ja reunasta siten, että lastuun tuli myös hieman kuorta. Kun olin saanut lastuja tarpeeksi, siirsin ne marinoitumaan sokerista, vedestä ja sitruunamehusta tekemääni liemeen. Annoin niiden olla siellä noin tunnin, jonka jälkeen nostin ne yksittäin leivinpaperin päälle. Laitoin toisen leivinpaperin niiden suojaksi ja siirsin koko setin pakastimeen tasaiselle alustalle. Annoin niiden olla pakastimessa muutaman tunnin, jonka jälkeen ne voi asettaa tarjolle. Leivinpaperi pitää ottaa varovasti pois, ettei se repeä, koska silloin sen irroittaminen hankaloituu huomattavasti, eikä se ole enää kivaa.

Kun olet saanut lastut jäisiksi, voi ne asettaa tarjolle. Ohut jäinen lastu säilyttää muotonsa, mutta sen pystyy syömään, koska se sulaa nopeasti eikä ole kova purressa. Raikasta, sanoisin!

Vadelma-mustikkakastike

Vadelmia ja mustikoita
Hillosokeria
Sitruunankuorta
Tuoretta rosmariinia
Vettä

Tähän voi käyttää ihan hyvin muitakin marjoja, mutta näitä löytyi juuri sopivasti pakastimesta. Funtsi kuitenkin etukäteen että mitkä marjat sopivat parhaiten yhteen. Esimerkiksi karpalo ei välttämättä sovellu hyvin mustaherukan kanssa, koska molemmat ovat aika happamia, mutta tarpeeksi sokeria niin tämäkin muuttuu. It’s all about sugar you know, sanoisi Amerikan kundi.

Kastikkeen tekeminen on helppoa: lätkin vain marjat, mausteet ja veden kattilaan ja makeutin soossin hillosokerilla. Maistoin ja annoin porista hiljaa jotain 15 minuuttia. Maistoin uudelleen ja hyväähän siitä tuli. Tämän jälkeen siivilöin kastikkeen ja laitoin jääkaappiin jäähtymään. Hillosokeria ei sitten saa laittaa liikaa, koska muutenhan kastikkeesta tulee hilloa ja sitä me emme halua. Lue siis oikea määrä hillon tekemiseen paketin kyljestä ja laita sokeria vähemmän kuin siinä sanotaan. Helppoa.

Tarjoilu

Olen tyytyväinen annoksen ulkonäköön,
eikä makukaan ollut ollenkaan huono!
Kun kaikki jutut ovat valmiina, voidaan annos koota. Laita lautaselle G-hyytelö. Töki siihen nätisti mangolastuja ja asettele niitä muuten hyytelön ympärille. Lopuksi kaada päälle ja ympärille hellästi kastiketta. Muista ettei kyseessä ole makkarakastike, joten annosta ei tarvitse hukuttaa siihen. Voit vielä koristella annoksen sitruunamelissalla ja/tai tomusokerilla. Tomusokerin tapauksessa käytä apuna siivilää. Ja sitten vain ääntä kohti!

Tuomio 

Tämä oli herkullista ei vain Gambinaksi, vaan ihan oikeastikin. Ei mikään tavattoman makea, vaan ensisijaisesti raikas! G:n alkoholi myös lämmitti ihan mukavasti, joten erilaisia juttuja oli paljon, joka taas teki annoksesta mielenkiintoisen. Sopisi tätä Miljoona-Manunkin maistella! Juomaksi valikoitui eteläafrikkalainen KWV:n portviinipastissi Cape Tawny, joka saundasi hyvin aromikkuudellaan ja makeudellaan. G:n jämät kannattaa juoda vasta tämän jälkeen, koska sen makeus ei riitä tälle annokselle. Olutihmisille voisin suositella mainiota BrewDogin Tokiota, jonka makeus riittää kantamaan tämän annoksen lautaselta suun kautta vatsaan. All-in-all, Ministerin kevät oli hieno kokemus, jota voin kernaasti suositella muillekin!


Tsau!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokonaisen lihan grillaaminen

Asiaa lihasta ja parhaasta hampurilaisesta

Paras flunssan taltuttaja: Valkosipulimaito!